Diamanten kopen: waar moet je op letten?

De zoektocht naar de juiste diamant is voor iedereen anders. Dit heeft te maken met smaak. Vindt u een briljantgeslepen diamant mooi of heeft u liever een baguette, princess, roos of markies misschien? Natuurlijk is ook de toepassing van de edelsteen van groot belang bij uw keus. Wilt een diamantje voor in een ring of ander sieraad of bent u echt op zoek naar losse diamanten ruw of geslepen? Zodra u weet welke vorm diamant u zoekt kunt u bepalen welk minimum karaat gewicht de edelsteen mag hebben.

kopen diamant

Hoe kiest u de meest schitterende diamant uit?

Een volledig zuivere diamant schittert het meest. Dit komt omdat het licht volledig zijn werk kan doen. Een volledig zuivere diamant is daarom ook de meest kostbare in zijn soort. De zuiverheid van diamanten wordt bepaald door de grootte, het aantal en de locatie van interne of uiterlijke onzuiverheden. Deze onzuiverheden worden ook wel insluitsels genoemd en kunnen onder andere bestaan uit wolkjes, veren, puntjes en andere kristalletjes. Uiterlijke, of externe onzuiverheden worden omschreven als vlekken. Om de zuiverheid van een diamant te bepalen wordt een microscoop met sterkte 10 gebruikt.

Let op met online aankopen

Heel wat goedkopere diamanten worden ook online verkocht. Let daar toch mee op, zeker als je een diamant online zou aankopen in het buitenland! Onze consumentenbescherming (het gekende herroepingsrecht!) is ook geldig op diamanten, maar in heel wat andere landen heb je geen mogelijkheid om je producten terug te zenden, zoals je dat bij ons wel hebt!

De zuiverheidsgraad meter van diamanten

GIA (Gemological Institute of America) heeft een schaal ontwikkelt die de mate van zuiverheid van een diamant weergeeft. Deze schaal kunt u goed gebruiken tijdens het kopen van diamanten. Kies een diamant die minimaal ingeschaald is op VS2. Hieronder de uitleg van diverse afkortingen die een diamant kan krijgen na onderzoek:

(FL) Flawless

De diamanten die ingedeeld worden in deze schaal, zijn de meest zuivere diamanten die er bestaan. Deze edelstenen hebben zowel intern als extern niet één onzuiverheid. Vaak zal u ook de term ‘loupe clean” horen als een expert over deze meest schitterende diamanten praat.

(IF) Internally Flawless

De diamanten in deze schaal hebben geen enkele interne onzuiverheid. Ook deze diamanten behoren nog tot de top. Als u een diamant met IF certificaat koopt, heeft u een prachtig schitterende diamant van hoge waarde.

(VVS1 of VVS2) Very, Very Slightly Included

In deze categorie diamanten zijn hele kleine onvolkomenheden aangetroffen. Omdat het om minieme puntjes gaat, die zelfs voor een expert moeilijk te ontdekken zijn, zullen deze voor de meeste mensen, zeker met het blote oog totaal niet zichtbaar zijn.

(VS1 of VS2) Very Slightly Included

U begrijpt het vast al, ook de diamanten die in deze schaal worden ingedeeld hebben zeer kleine onvolkomenheden die zonder microscoop niet zichtbaar zijn. Als u de diamant door een microscoop zou bekijken, ziet u wel duidelijk aanwezige onvolkomenheden.

(SI1 of S12) Slighty Included

Dit is de eerste categorie diamanten waarbij de onvolkomenheden wel zichtbaar zijn met het blote oog. Toch zijn deze nog steeds minimale afwijkingen voor een leek vaak niet zichtbaar.

(I1, I2 en I3) Included

Dit zijn de laagste categorieën in de schaal van de diamanten. Ook iemand die geen verstand heeft van diamanten zal de onvolkomenheden zien zitten in deze edelsteen.

Let bij het kopen van een diamant op de kleur

Naast het verschil in zuiverheid, kan een diamant ook afwijkende kleuren hebben. Een gemologist bepaald welke kleur een diamant is. Dit doet hij door de diamant te vergelijken met een set master stones. De kleur van de diamant is het beste te zien vanaf de zijkant, ook wel het paviljoen genoemd. Vervolgens krijgt de kleur van de diamant een letter. Bent u op zoek naar een mooie heldere Diamant? Zoek dan een diamant tussen de kleur rating D tot en met H. In onderstaande lijst ziet u waarom we u dit adviseren:

Kleur diamant D tot F

Kleur D | Exceptional white +

Kleur E | Exceptional white

Kleur F | Rare white +

Diamanten met de kleur D zijn extreem wit, kleurloos en zeer zeldzaam en daardoor ook kostbaar. Toch zijn ook de stenen met kleur E en F bijzonder mooi en voor het blote oog, zonder vergelijking van de master steen volledig wit.

Kleur diamant G tot J

Kleur G | Rare white

Kleur H | White

Kleur I | Slightly tinted white +

Kleur J | Slightly tinted white

Diamanten met de kleuren G tot J zijn de meest gebruikte diamanten in sieraden. De lichte kleuren zijn bijna niet zichtbaar maar maakt deze diamant wel betaalbaar.

Kleur diamant K tot M

Kleur K | Tinted white +

Kleur L | Tinted white

Kleur M | Tinted color

Deze diamanten zijn daadwerkelijk geel dat te zien is met het blote oog. Hierdoor zijn ze veel minder populair dan bovenstaande diamant kleuren.

Kleur diamant N tot Z

Kleur N-O | Tinted color

Kleur P-R | Tinted color

Kleur S-Z | Tinted color

Deze diamanten hebben een gele tot zelfs bruine kleur. Door de minder heldere kleur behoren ze tot de goedkopere soorten en worden ze niet gebruikt worden in sieraden.

Kies een diamant met een goed certificaat

Iedere diamant heeft een certificaat. Op deze certificaten zijn de behaalde scores terug te vinden zoals de kleur en de helderheid. Helaas is er veel verschil tussen laboratoria en certificaten die zij uitgeven behorende bij diamanten. Wilt u zeker zijn van de kwaliteit en de juiste waarde van uw diamant aankoop? Kies dan voor een certificaat dat is uitgegeven door GIA, IGI of HRD.